נטורופתיה

22.4.09
6.5.09
סיכום החומר על ידי נטע אגסי
פילוסופיה נטורופתית – דבורי גיתי יוסף

הגדרת המקצוע : תורת ריפוי טבעי שמשתמשת במכלול של כלים שמטרתם יצירת התנאים המאפשרים
לגוף לרפא ולאזן את עצמו.
הסבר : הנטורופתיה שייכת לרפואה הטבעית ביחד עם הרפואה הסינית, הומאופתיה, אירוודה וכו’. נטורופתיה אינה שיטת טיפול היא תורה שמשתמשת במכלול של כלים כגון: ריפוי באמצעות מגע, תזונה, דמיון מודרך ועוד. כל זאת על מנת ליצור תנאים טובים המאפשרים לכוחות הריפוי לפעול.
מהות הנטורופתיה : הכרה כי לאדם מנגנונים טבעיים של איזון, וויסות עצמי ושיקום, אשר תפקידם לשמור על בריאות האדם ו/או להשיבו לבריאות. באדם קיימת אנרגיית חיים – הכוח הדינאמי המחייה את הגוף הגשמי. לכוח זה היכולת לאזן, לרפא ולתקן. בתרבויות שונות שמות שונים לאנרגיית החיים – צ’י ברפואה הסינית, פראנה ברפואה ההודית, הכוח הוויטלי ברפואה המערבית. היפוקרטס קרא לכוח הזה הכוח המרפא שבטבע (vis medicatrix naturae) ועד היום כל רופא בעולם חותם על שבועת היפוקרטס בתום לימודיו.
עקרונות היסוד

1. פעולה דרך כוחות הריפוי – איך לתת להם תנאים טובים יותר, לפני כל טיפול אחר צריך לבדוק מה מפריע או עוצר את כוחות הריפוי.
2. הטיפול באדם כמכלול – לעולם לא נישאר בסימפטום שהביא אלינו את המטופל ונשאף להכיר את המטופל לעומק כמה שאפשר.
3. התייחסות רחבה לסיבות לסבות חולי, החלמה ובריאות – נשאף למצוא את שורש הבעיה. דוגמא: מיגרנה – לבדוק מה גורם למיגרנה ? אם זה סטרס, לחפש את השורש שלו, מה גורם לסטרס ? אפשר לטפל בסטרס עם הכלים שיש לנו אבל חשוב למצוא את השורש של הבעיה שיכול להביא לריפוי טבעי. העלאת המודעות של המטופל, לפעמים המודעות לבעיה היא הדרך לריפוי או הפתרון לבעיה. ללכת עם המטופל עד איפה שהוא מרגיש בנוח, המטפל צריך להוביל עד איפה שהוא יכול ויודע.
4. פעילות במינימום נזק – נעדיף להשתמש בתרופות שאינן יכולות להזיק אלא רק להועיל למשל,
אספירין שמקורו בטבע הוא מופק מצמח הערבה הלבנה העשיר בחומצה סאליצאלטית, כיום הוא מופק בצורה סינטטית המחקה את החומצה שנמצאת בערבה. בניגוד לערבה באספירין נמצא רק החומר הפעיל שיכול ליצור דלילות יתר של הדם, אולקוס, שטפי דם וכיבי קיבה. ניתן להשתמש בשמן דגים במקום שמכיל אומגה 3 שמעודדת דיכוי דלקות. חשוב לזכור שמה שנוצר בטבע הוא אינטליגנטי ומדויק ואין אפשרות לחקותו.
אדם שידוע לנו שהוא בעל כבד חלש קודם כל נעזור לו לחזק את הכבד ואח”כ נעשה ניקוי רעלים עדין טיפול הדרגתי ולא אינטנסיבי.
5. המטפל כמנחה, מורה ומדריך – אנו צריכים להעמיד את עצמנו גם בתפקיד חינוכי, כמורי דרך
להעלאת המודעות, לצייד את המטופל בצידה לדרך של כלים שבהם יוכל לעזור לעצמו, הרגלים
נכונים ועשייה נכונה.
13.5.09
ההיסטוריה של הנטורופתיה – ציוני דרך
“רופא המחר לא יעסוק במתן תרופות אלא יוביל את החולה לגלות עניין בטיפול בגוף האנושי, בתזונה שונה, בסיבות למחלה ובדרכי מניעתה” – תומס אדיסון.
ציוני הדרך של הנטורופתיה – 400 לפנה”ס האסכולה הרפואית של היפוקרטס:
לכל דבר בטבע יש בסיס רציונלי – עד לתקופת היפוקרטס המחלות היו נחשבות למשהו שנגרם ע”י כוחות על טבעיים ורוחות רעות, איש הדת היה גם הרופא של הקהילה. היפוקרטס שבר את האמונה הזו והביא לעולם את התפיסה שלכל מחלה יש סיבה. את הסיבה למחלה יש לחפש בגורמים טבעיים כגון אוויר, מים, מזון ותנועה.
לכל אורך ההיסטוריה תמיד היו רופאים שחיפשו תרופות מבחוץ ומולם רופאים שחיפשו את הגורמים מבפנים. הרופאים בעלי החשיבה המדיצינית במהלך ההיסטוריה השתמשו בכל מיני מינרלים ובעלי חיים ורקחו מהם תרופות טבעיות אומנם אך בחשיבתם הם חיפשו למצוא פתרון למחלה או לסימפטום. בשורה התחתונה הם חיפשו עזרה מבחוץ כדי לטפל בדבר. הרופאים המקבילים חיפשו את הכוח המרפא שבגוף.
עד ה- מאה ה-19 הנטורופתיה התבססה באירופה, ד”ר ג’ון שייל היה אחד הרופאים הראשונים שהשתמש במושג נטורופתיה ופיתח ממנה את שיטתו הרפואית.
בנדיקט לאסט גם כן סייע להחדיר את הנטורופתיה לארה”ב והגדיר אותה כאוסף של שיטות שאותן ראה בחזונו כמרכיביה העתידיים של הרפואה הטבעית, והרבה פעמים אנשים אכן היו מתרפאים מהמחלה שהם הגיעו איתה. החזון שלו היה שרפואה זו תהיה רפואת העתיד ומרכיביה יהיו :תזונה טבעית, צמחי מרפא, הומיאופתיה, ריפוי במים, ריפוי באמצעות פעילות גופנית, הפחתת מתח, מניפולציות של עמוד השדרה.
# הידרותרפיה- טיפול במים, בארה”ב נחשב לחלק ממקצועות הנטורופת.
# הומיאופתיה- בתחילת המאה ה-18 באנגליה דר’ האנמן גילה באקראי שעודף בתרופה מסוימת (הרעלה) גורמת לתסמינים דומים למחלה שבה היא באה לטפל. עקרון ההומאופתיה “דומה בדומה ירפא”. הוא גילה שככל שהתרופה מדוללת יותר כך היא עובדת על רמות נוספות של המחלה עד לרמה הנפשית והמנטאלית. כל חומר בטבע יש לו פוטנציאל להזיק או לרפא הכל תלוי במידת המינון שנותנים אותו!!
הומאופת לא חושב כמו נטורופת, הוא לא שואל את עצמו למה קרתה הבעיה ? אך כמו הנטורופת הוא משתמש בכוח הריפוי הטבעי. ניתן להוכיח את ההומיאופתיה דרך הטבע. ההומאופת נותן למטופליו מראש תרופה מדוללת. יש ענף שהתפתח של חיסונים הומאופתים.
# האחים קלוג (קורנפקס) פתחו חוות בריאות שכללה: שהייה בחיק הטבע, נשימות באוויר הצח, טיפול הידרוטרפיה.
# הנרי לינדלאהר פירסם ספר שמהווה עד היום את הבסיס הפילוסופי של הנטורופתיה המודרנית.
# שנות ה-40 הוקמה כבר מכללה לנטורופתיה בניו יורק, זה נחשב מאוד מכובד להיות רופא נטורופת באותה התקופה.
1940 – בעקבות מלחמות העולם השנייה מקבלת תעשיית התרופות תנופה אדירה, במקביל משתפר תחום הטכנולוגיה והכירורגיה, גילוי המבנה הכימי של הפניצילין ותחילת ייצור סינטטי שלו (אנטיביוטיקה). לאחר מכן קם ממסד רפואי בעל כוח כלכלי ופוליטי ה”משתלט” על נושא הטיפול בבריאות ודוחק את הרפואה הטבעית לשוליים. חוות הבריאות נסגרות ותחושה של עידן חדש באוויר, האדם הצליח לנצח את החיידקים והמחלות, מתחילים לבצע ניתוחים מצילי חיים שלא חשבו שהם אפשריים עד אז.
מה גרם לתפנית זו?
1. סבסוד בתי ספר לרפואה ומכוני מחקר בסכומי עתק.
2. טיפולים תרופתיים נראו כיעילים יותר בטיפול בסימפטומים מטיפולים מסורתיים.
3. חוקקו חוקים המגבילים באופן חמור קיומן של שיטות רפואיות אחרות.
1960 – נחקק חוק שרק מי שלמד בבתי ספר מוסמכים לרפואה ראשי לעסוק בריפוי. באותם שנים מטפל אלטרנטיבי שפתח קליניקה נשפט ונאסר על “התחזות לרופא”. לציבור אין חופש בחירה לגבי אופן הריפוי. אנו כאזרחים מממנים את הרפואה המדיצנית (הנבחרת) ע”י תשלומי מס בריאות.
“מחלה לכל גלולה” – אבינועם רכס, מתוך עיתון הארץ 12/08/07
# תועמלנות רפואית – נציג/ה של חברת תרופות שמגיעה אישית לרופאים ומזמינה אותם לנופש אקזוטי במסווה של כנס רפואי שבהם החברה מקדמת תרופה חדשה.
# חרחור מחלה – המצאת מחלות חדשות והחדרתם לציבור תוך כדי הפחדתו.
1960-1970 – מהפכות סוציולוגיות בעולם המערבי ובארה”ב: אנטי מלחמה, אנטי גרעין, אנטי דיכוי, ילדי הפרחים: דחיית הטכנולוגיה,ממסד, כסף וכוח אדם.
1970 – נפילת מסך הברזל וחדירת הרפואה הסינית ורפואת המזרח למערב. אנשים מתחילים לנסוע למזרח הרחוק, מאסטרים מהמזרח מגיעים ללמד במערב. אומנויות לחימה והמיסטיקה המזרחית מתחילות לפעפע בחברה המערבית.
1970-1990 – כבר אין מגפות, תוחלת החיים מתארכת ואיתה מגיעות המחלות הכרוניות , הטכנולוגיות הרפואיות הולכות ומתפתחות אך אין זה מונע מחלות. מתבררות מגבלות הרפואה המדיצינית וחוסר שביעות הרצון שהחל בתקופת ילדי הפרחים נהיה פופולרי יותר. במחקרים של חברות הביטוח בארה”ב על שביעות רצון הציבור משירותי הבריאות נמצא כי:
זמן ההמתנה לטיפול אורך מידי, זמן הטיפול שמקדיש הרופא למטופל קצר מאוד, יחס הרופאים, תופעות לוואי, חוסר יעילות טיפולית מספקת והרבה מחלות ייטרוגניות חדשות. הציבור מודע למגבלות הרפואה ופונה לחיפוש פתרונות אלטרנטיביים. אין שינוי חוקתי אך הציבור “מצביע ברגליים”.

20/5/09
בשנות ה-80 – אחרי 40 שנה שהרפואה הטבעית נעלמה מהעולם המערבי מתחילים שינויים בחשיבת הציבור המהווים בסיס לנהירה וחזרה לרפואה הטבעית. הכרה בחשיבות החינוך לחיים נכונים ולבריאות מונעת. מודעות לאקולוגיה – מזון אורגני וחיים בריאים יותר. לקיחת אחריות אישית – האדם אחראי לבריאותו, תרבות הגוף – מודעות לפעילות גופנית על כל גווניה ופתיחות לשיטות כגון פלדנקרייז ויוגה.
* מכללות לרפואה טבעית נפתחות שוב בכל רחבי העולם.
* מודעות לשלום – שאיפה בסיסית להרמוניה, מתפתח עניין בתרבויות אחרות ובפילוסופיות.
* גובר העניין במיסטיקה ושימוש בתת מודע ובשליטה העצמית
* מודעות צרכנית – הצרכן נהיה בררן, שואל יותר ולא מקבל את דברי הרופא כמובן מעליו ורוצה דעה
נוספת.
* מדינות שונות בארה”ב עורכות שינוי בחקיקה, נטורופתיה מקבלת מעמד של רפואה ותואר
אקדמאי N.D. הנטורופתים זכאים לעשות כמעט כל מה שעושה רופא מדיציני למעט כירורגיה.
נטורופת יכול לחתום על תעודת פטירה ולהיות רופא מיילד, לרשום מרשמים וכו’.
התפתחות הנטורופתיה בישראל:
 מספר נציגים טיפוליים בשיטות תזונה טבעית.
 קמה תנועת הצמחונים והטבעונים
 נפתחים מצפה הימים ובית פרומר באשקלון המציעים נופש בריאותי ויקר.
1985 – המכון לאקולוגיה אנושית מציע טיפולי פסיכולוגיה, רפלקסולוגיה, רפואה סינית, נטורופתיה וכו’ 1986 – נפתחים קורסי דיקור ראשונים המיועדים לרופאים.
1985 – 1990: נפתחים בתי ספר המיועדים לא רק לרופאים, כגון: הקולג’ ישראלי לרפואה טבעית שלימד רפלקסולוגיה ופרחי באך, המכללה לטבעונות שמלמדת לימודי תזונה ורפואה סינית, זן-בר, מדיסין בית הספר לשיאצו ורפואה סינית, רידמן – לימודי עיסוי וטיפולי גוף.
* חוזרים לארץ מטפלים ישראלים שנסעו לקבל תואר מוכר בחול, הם משתלבים בהוראה במכללות לרפואה משלימה. חלק מבוגרי אותן מכללות מהווים :”דור שני” של מורים. פרופ’ אבשלום מזרחי מייסד את המועצה לאורח חיים בריא מארגנת הרצאות וימי עיון.
* מתחילים לצוץ מגזינים וספרים בתחום גם בעברית וגם מתורגמים.
* התביעות הייצוגיות הראשונות כנגד ההומאיפתית שושנה מרגולין ונגד “דר” אבן חן.
בשנת ה- 90 משרד הבריאות הישראלי אינו יכול להתעלם מהתופעה יותר:
שרת הבריאות דאז שושנה אלמוזלינו ממנה ועדת חקירה בראשות השופט מנחם איילון.
בוועדה חברים פרופ’ בנטוויץ, פרופ’ אבשלום מזרחי, ראשי בתי ספר לרפואה, ח”כ מרדכי בן פורת.
ברוב כמעט מוחלט מגיעה הוועדה למסקנות חיוביות מאד, אך המסקנות נגנזות ע”י לחץ של הסתדרות הרופאים הישראלית ולא נעשה דבר במישור הפוליטי בעשור הבא. . בשנות ה-90 כאשר הגיעו חנויות הטבע לארץ והחל עידן הבריאות הטבעית ירדו אחוזי מכירות התרופות ירידה דרסטית, הדבר היווה בעיה חמורה ביותר לתעשיית התרופות. המסקנות יוצאות לאור רק בשנת 1999
מסקנות וועדת איילון:
# מובעת דאגה מהמצב הקיים
# קריאה לשיפור המצב הקיים
# המלצה לתת תוקף חוקי לתרופות הומיאופתיות
# המלצה לייסד אגודות מקצועיות שיתוו קריטריונים מקצועיים
# המלצה למשרד הבריאות לעגן בחוק קריטריונים אלה
# המלצה להעלות את רמת הלימודים בתחום
# לערוך מחקרים על יעלות הרפואה הטבעית
1990 ואילך –
הציבור דורש טיפולים ומוכן לשלם ולכן גם המוסדות המוכרים מצטרפים לחגיגה:
# מרפאות כאב המשלבות טיפולי רפואה משלימה נפתחות במסגרות בתי החולים.
# כל קופות החולים פותחות מרכזי טיפול ברפואה משלימה, וכוללת בביטוחים המשלימים שהן מציעות למבוטחיהן, השתתפות בעלות הטיפולים.
# חברות הביטוח מציעות ביטוחי בריאות המכסים הוצאות עבור טיפולי רפואה משלימה.
# חל גידול ניכר בכמות הסטודנטים הפונים ללימודי רפואה טבעית ונפתחים בתי ספר חדשים.
# שפע ספרות בכל תחומי הריפוי הטבעי, החשיבה ההוליסטית והרוחניות.
# נוצרת תת תרבות ישראלית המקושרת רעיונית לתנועת “העידן החדש”, היא נושאת את דגל החיפוש הרוחני, הפתיחות לתרבויות שונות ואימוץ שיטות מתרבויות עתיקות.
# בזו אחר זו מוקמות אגודות מקצועיות המייצגות את העוסקים תחומים הטיפוליים השונים
האגודות עוסקות ב:
 קביעת הקריטריונים לעיסוק בתחום
 רישום חברים העומדים בקריטריונים אלה
 פיקוח על בתי הספר
 העשרה מקצועית לחברי האגודה.
האגודות המקצועיות הן הדבר החשוב והעיקרי ביותר שנעשה בתחום הרפואה הטבעית עד היום בישראל.
כל האגודות מאוגדות תחת ארגון הגג לרפואה משלימה שהוקם בשנת 2001.
נכון להיום מתקיימים בועדות כנסת מיוחדות, המאוישות בנציגי משרד הבריאות.

מאמרים נוספים

פוסטים אחרונים

קול האמת בפנים

תודה רבה למי שהגיע,היה מרומם! לחצו כאן לכל ההקלטות שהיו בכנס. אנחנו העםנתכנס יחדיו מכל הקשת הארצישראלית.כולנו ערים למתרחש, מודאגים

קרא עוד »

תגובות פייסבוק