Li-Fi-האלטרנטיבה-החדשה-ל-Wi-Fi

הקדמה : הכתוב במאמר המתורגם הבא, מוצג כתגלית מרעישה אך ראוי ורצוי להסתייג ממנה בכמה מובנים.
האחד הוא הנזק לעיניים ולקשרים האופטיים במוח.
השני הנזק שיכול להיגרם לתאי הגוף שכולם תאים פוטו-אלקטריים.
השלישי הוא הנזק שידוע כבר מקרינה של גלי רדיו.
הרביעי הוא שהטכנולוגיה הזו היא חלק מהרשת החדשה של 5G עליה התאגידים ממעטים לספר לנו (משונה נכון?).
החמישי הוא שהילדים שלנו יגדלו אל תוך עולם חדש לגמרי, שלא רק שאינו תומך בביולוגיה שלהם אלא אפילו משנה אותה הלכה למעשה.
כבעל האתר עליי להוסיף שאינני הולך להשתמש בה או להכניס אותה לביתי בשום שלב,
אך המאבק האמיתי הוא ביחד, אל מול התאגידים ועושי דבריהם קרי, פוליטיקאים ופקידי ממשלה.

מהו Li-Fi ? האלטרנטיבה החדשה לWi-Fi
Li-Fi עשוי לעצב את העולם בדרכים שWi-Fi לא הצליח לעשות, ע”י שידור מידע דרך נורות, תאורת רחוב ועוד.

מחלקת הLighting של פיליפס חשפה לאחרונה טכנולוגיה מפתיעה. היא מספקת אינטרנט למשרד שלם בצרפת ע”י שימוש בתאורה בלבד.
כן זה נכון, חברה שידועה בזכות נורות הLED שלה והשפעה על מצב הרוח באמצעות תאורה צבעונית מתרחבת מעיצוב פנים לשחקן IT רציני.

פיליפס עובדים עם טכנולוגיה שנקראת Li-Fi, אלטרנטיבה לגלי ה Wi-Fi שבשימוש בסמארטפונים ובלפטופים לאורך השנים.
כנראה עוד לא שמעתם על Li-Fi עדיין, אבל אתם תשמעו על זה הרבה בקרוב.
כאן אתם תקראו על כל מה שצריך לדעת על הטכנולוגיה, ואיך היא תשפיע על עיצוב הבית שלכם, המשרד, והגאדג’טים שעתידים לבוא.

מה זה Li-Fi?
Li-Fi משמעו Light-Fidelity. המונח נטמע לראשונה ב2011 במצגת של TED של אוניברסיטת Edinburgh ופרופסור Harald Hass, שפיתח את זה באותו הזמן.
בשנים שלאחר מכן הטכנולוגיה המשיכה להחקר ולהתפתח ע”י חוקרים נוספים.

Li-Fi זה בבסיסו העברת מידע אלחוטית מהירה דרך תאורה.
האור הזה יכול להגיע ממשהו פשוט כמו נורת שולחן עבודה.
הרעיון הוא שLi-Fi נבנה אל תוך תאורה פונקציונלית שבין כה וכה היית מדליק בתוך הבית, אלא שבנוסף על כך התאורה הזאת נושאת את המידע שלך.

 

איך זה עובד?
התאורה שולחת מידע על ידי הבהוב מאוד מהיר שהעין האנושית אינה יכולה להבחין. ההבהוב- flickering, אשר ידוע כ”refresh rate” בעולם המסכים, מתרחש פי 10 ממהירות האור שמגיע מהTVs ומהמוניטורים של המחשבים.
במילים אחרות, אתה לא תבחין בזה.

מכשיר מיוחד יעשה את הטריק בשביל שהמחשבים הניידים של היום ושאר מכשירים יהיו מסוגלים לקלוט Li-Fi.
אבל לאורך הדרך, המחשב שלך או הסמארטפון שלך יוכלו להיות מצויידים בשני מרכיבים חדשים קולטי Li-Fi. אחד מהם הוא חיישן אור זעיר. לא big deal. המכשירים שלך כבר מודדים אור סביבתי כדי לנהל בהירות אוטומטית.
המרכיב השני יהיה משדר אינפרא-אדום. זאת בדיוק אותה טכנולוגיה של השלטים. המחשב שלך ישלח בקשות לאינטרנט בדיוק באותו האופן שבו אנחנו החלפנו ערוצים לאורך שנים.


נשמע נחמד, אבל למה Li-Fi עדיף על Wi-Fi?
התשובה לזה היא רוחב-פס. האינטרנט הולך ודורש יותר יותר רוחב פס מיום ליום. דוגמאות לכך הן: וידאו ברזולוציה גבוהה, מכשירי אינטרנט הדברים, (internet of things) VR ו AR. היום אנו משדרים את המידע ע”י שימוש בגלי רדיו. בין אם זה Wi-Fi ללפטופ
או 4G לסמארטפון, זה הכל גלי רדיו. (הכבלים של הסיבים האופטיים נושאים את רוב המידע של האינטרנט, אך זה הרדיו שמעביר את המידע מהאינטרנט למכשיר שלך.)

כבר עכשיו הרדיו הוא מאוד צפוף, והוא צפוי לא לעמוד בעומס של כמות המידע שאנו נדרוש בעוד 20 שנה. בעוד כ20 שנה גלי הרדיו יהיו מסוגלים לספק רק פי 20 לבין פי 667 פחות ממה שיידרש, בהתאם לאיך שהדברים יקרו בעתיד.
לכן אנו צריכים משהו אחר בשביל שידור אלחוטי. כאן נכנס לתמונה Li-Fi. יש לLi-Fi פי 2,600 מהקיבולת של הספקטרום של גלי הרדיו. מכך משתמע שאנו נוכל לעמוד בדרישה של עומס המידע שבעוד 20 שנה בזמן שנשתמש רק ב0.8% מהספקטרום הנראה והבלתי נראה של האור.


זה נהדר בשביל האינטרנט, אבל איך זה טוב בשבילי?
בחיי היום יום, שימוש ב Li-Fi ירגיש כמו שימוש בWi-Fi מאוד מהיר. לא ישתנה הרבה מאיך שאתה גולש ברשת. אך הLi-Fi ישנה את איך שאנו מעצבים ובונים שטחים מסביב למידע.
למשל, Li-Fi עובד טוב יותר במבנים עם חומות עבות שנוטות לחסום גלי רדיו. שידור גלי רדיו הוא בעייתי במיוחד עבור הבריאות. עם Li-Fi, המבנים הישנים או המאוד גדולים האלה יוכלו להיות “wired” על ידי שדרוג התאורה בלבד.

בנוסף, יש אפשרויות של תרחישי זרימה של היום יום שאותן יש לשקול. זה מוטרף לחשוב על זה, אך משרדים יוכלו לבנות חדרים מאובטחים על ידי חסימת חלונות ודליפת אור בלבד. לא יידרשו יותר סיסמאות והצפנה על מנת להשאיר האקרים בחוץ (אם כי לLi-Fi תהיה הטכנולוגיה הזאת גם כן). לכבות את התאורה יהיה שקול לכיבוי חיבור רשת רגיש.

בתור הבתים, אורות Li-Fi יוכלו להיות מותקנים עם מעמעמים בשביל תאורת mood. אך האם הם יוכלו לעבוד בחושך מוחלט? מבחינה טכנית, החלק של הספקטרום של האינפרא-אדום יוכל להיות בשימוש בלי שתראה אותו בכלל.
או שLED יחיד יוכל לשמש בשביל לשדר מידע גם כן. מכך, במקום שאור חזק בוהק שדורש הרבה אנרגיה, משהו דומה יותר לתאורת לילה יוכל להיות מספק בשביל אפליקציות מסויימות.

מבחינת ההכללה של הערים, מנורות רחוב, ולמעשה כל LED יוכלו לספק מידע להולכי רגל, רכבים, וכל סוגי מרכיבי תשתיות שידרשו כמויות מידע מסיביות במהירות. הסיבה לכך היא שLi-Fi עדיין יכול לעבוד תחת אור שמש ע”י סינון החלק של השמש בספקטרום האור.

עד כמה אנו קרובים לעולם המואר על ידי Li-Fi המתואר פה?
זה קשה לומר כרגע. במעבדות, Li-Fi עובד במהירויות מדהימות. אבל במשרד הניסוי הגדול של פיליפס הLi-Fi עובד רק ב 30Mbps.
מנורת שולחן של Li-Fi שהופיעה בCES אינה מהירה יותר גם כן. ו30Mbps זה איטי יותר מרוב תשדורות הWi-Fi שיש לנו היום – מסוגל לספק רק שידור של מספר סרטי NetFlix בו זמנית.

בנוסף, ישנן גם בעיות שיש לפתור מבחינת קנה המידה של השימוש בLi-Fi. איך אורות הLi-Fi האלה יוכלו לטפל במספר משתמשים ברשת כל הזמן? האם נשאיר את הLi-Fi בכל מקום בכל מקרה, רק כדי שיהיה חיבור אם אור נשלח או שאני שם את המכשיר שלי בכיס? כל זה נחשב לפתיר, אבל הטכנולוגיה עדיין צעירה.

אך עם זאת, Li-Fi היא טכנולוגיה מרתקת שצריכה להיות על הרדאר של מעצבים, ארכיטקטים, משווקים ומתכנני ערים. מכיוון שבעתיד, כל אחד עם גישה לשקע אור יהיה מסוגל להיות ארכיטקט מידע.

מקור

תורגם ע”י כותב אורח

אהבה528 – מעלים את התדר

מאמרים נוספים

פוסטים אחרונים

קול האמת בפנים

תודה רבה למי שהגיע,היה מרומם! לחצו כאן לכל ההקלטות שהיו בכנס. אנחנו העםנתכנס יחדיו מכל הקשת הארצישראלית.כולנו ערים למתרחש, מודאגים

קרא עוד »

תגובות פייסבוק